Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.
LT EN RU
Pradžia   »   Naujienos   »   Lietaus tinklų priežiūrai – pirmieji įnašai

Lietaus tinklų priežiūrai – pirmieji įnašai

Spalio antroje pusėje pajūrį užgriuvusi smarki vėtra dar kartą patvirtino, kaip svarbu yra tinkamai prižiūrėti miesto paviršinių nuotekų surinkimo tinklą.

Stiprus vėjas nuo medžių nuplėštais lapais užnešė gatvių lietaus surinkimo šulinėlių groteles, o prapliupus liūčiai vanduo ėmė sparčiai kauptis ant važiuojamosios kelio dalies.  Palangiškiai socialiniuose tinkluose dalinosi užtvindyta Sodų gatvės atkarpa, Žvejų ir J. Janonio
gatvių sankirta, kuriose vanduo susikaupė dėl gausiai medžių lapais užkimštų grotelių.

Moka tik juridiniai asmenys

Ilgą laiką paviršinių nuotekų surinkimo tinklas Palangoje nebuvo pakankamai prižiūrimas.  Tam tikrose vietose vamzdynas buvo remontuojamas tik tuomet, kai jis visai sukiuždavo.

Nuo praėjusių metų pradžios šių tinklų priežiūrą perėmus bendrovei "Palangos vandenys", lietaus nuotekų vamzdynų būklei skiriamas žymiai didesnis dėmesys. Įmonės lėšomis per praėjusius metus tinklų remontui, profilaktinei priežiūrai buvo išleista apie 33 tūkst. eurų, o vien per šių metų 9 mėnesius – beveik 40 tūkst. eurų.

Pagal Lietuvos Respublikos Vandens įstatymą bei Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą, sąnaudas, patirtas įgyvendinant vandensaugos tikslus ir teikiant vandens paslaugas, turi padengti vandens vartotojas pagal nuotekų tvarkymo srityje taikomą principą "teršėjas moka".  Šios nuostatos taikomos ir paviršinių nuotekų tvarkymui.

Teisės aktai numato, kad už paviršines nuotekas moka tik juridiniai asmenys:  bendrovės, įmonės įstaigos, kurios yra prisijungusios prie savivaldybei priklausančių paviršinių nuotekų infrastruktūros.

Skaičiuojama kas mėnesį

Valstybinei kainų ir energetikos komisijai už vieną kubą paviršinio vandens Palangoje nustačius vieną mažiausių šalyje 10 centų tarifą, naujas mokestis nuo šių metų rugpjūčio pradėtas taikyti ir mūsų mieste.

Šiuo metu mokestį už paviršinių nuotekų tvarkymą moka 75 juridiniai asmenys, kurių teritorijose lietaus nuotekų surinkimo vamzdynas yra pajungtas prie miesto tinklų.  Jiems išrašyta sąskaitų už 6270 eurų.

Didžiausias mokėtojas yra Palangos savivaldybės administracija, kuri už savo visų įstaigų teritorijas bei gatves kas mėnesį sumoka po 3390 eurų.  Antras pagal dydį mokėtojas yra Palangos sporto centras – 305 eurai. Sveikatos centrui "Palangos gintaras" per mėnesį tenkanti mokesčio dalis – 259 eurai.  Bendrovei "Vlasava" priskaičiuota 137,5 euro, o viešbutį "Vanagupė" valdančiai bendrovei "Eskom" – beveik 132 eurai.

Pagal Palangoje nustatytą juridinių asmenų teritorijoms tenkantį bendrą lietaus nuotekų kiekį, kiekvieną mėnesį gaunamos UAB "Palangos vandenys" pajamos už jų tvarkymą iš viso sudarys apie 75 tūkst. eurų per metus.  Kaip užtikrino "Palangos vandenų" įmonės vadovas Virgilijus Beržanskis, visos iš šio mokesčio gaunamos lėšos bus skiriamos vien tik paviršinių nuotekų
tvarkymui.

Sutvarkytos avaringos vietos

Vasaros pabaigoje "Palangos vandenys" tvarkė dvi avaringas vietas, dėl kurių liūties metu vanduo susikaupdavo Pirties gatvėje ir ties Bangų – Smilgų gatvių sankirta.

Išsinuomavus specialią techniką buvo nustatyta, kad Pirties gatvėje lietaus vandenį sulaikė ties V. Jurgučio mokyklos stadionu paviršinių nuotekų tinklo atšakoje sulaužytas keraminis vamzdis, kurį prakiurdė medžių šaknys.

Bangų gatvėje 35 centimetrų skersmens vamzdis buvo užneštas smėliu, todėl vietomis daugiau nei trečdaliu susiaurėjusiu vamzdynu gatvėje susikaupęs vanduo nespėdavo greitai nutekėti.  Valant apie 250 metrų ilgio Bangų gatvės lietaus nuotekų vamzdyną iš viso buvo išsiurbta net apie 3 kubinius metrus smėlio.

Pirties gatvės vamzdyno remontas bei diagnostinės ir Bangų gatvėje naudotos praplovimo technikos nuoma įmonei kainavo 10,3 tūkst. eurų.

Brangiausia yra technikos nuoma

Paviršinių nuotekų surinkimo tinklai tinkamai prižiūrimi, kai profilaktiškai laiku praplaunami vamzdynai.  Kaip įrodė Bangų gatvės atvejis, šalia jūros esančioje Palangoje paviršinių nuotekų surinkimo tinklai gali paprasčiausiai užsinešti smėliu.

Tokie tinklų praplovimai patys brangiausi darbai, kuriems tenka nuomotis specialų hidrodinaminį automobilį, kuris vamzdyną gali išsiurbti ir jį praplauna.  Tokios mašinos nuoma valandai kainuoja 70 eurų, o pusės kilometro ilgio tinklų praplovimas gali užtrukti dvi ir daugiau darbo dienas.

"Palangos vandenys" dabar planuoja seniai tikrintų lietaus kanalizacijos vamzdynų profilaktinius plovimus.

"Mūsų turima technika galima praplauti tik trumpas atkarpas, kai vamzdyno skersmuo siekia iki 20 centimetrų.  Didesnio skersmens vamzdžio praplovimui reikalinga gerokai galingesnė technika, kuri kainuotų daugiau nei pusę milijono eurų.

"Palangos vandenims" tokį automobilį pirkti neapsimokėtų, nes jis nebūtų pakankamai naudojamas, net jei jį iš mūsų nuomotų aplinkinių rajonų vandentiekio įmonės", -- aiškino bendrovės direktorius V. Beržanskis.

Todėl "Palangos vandenims" lieka racionaliausia išeitis – prireikus tokį automobilį nuomotis.

Nuolatinė paviršinių nuotekų tinklų priežiūra vykdoma nuolatos ir nenaudojant specialios technikos, nuo lapų ir šiukšlių valomos gatvių lietaus surinkimo grotelės, užsinešę šulinėliai.

 

KONTAKTAI

UAB Palangos vandenys
Austėjos g.36, LT-00163 Palanga
Įmonės kodas: 152447391
Tel. +370 460 41221
El.paštas: ofisas@palangosvandenys.lt
a.s.  LT497180600000467883,
AB Šiaulių bankas


  Darbo laikas
 
I-IV 8.00 -17.00
V 8.00 - 14.30

  Pietų pertrauka
  12.00 - 12.30