Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.
LT EN RU
Pradžia   »   Tinklų avarijos ir pertrūkiai   »   "Palangos vandenų" investicija mažina elektros poreikį

"Palangos vandenų" investicija mažina elektros poreikį

Šiais metais sparčiai didėjusi elektros energijos kaina UAB "Palangos vandenys" skatina mažinti jos naudojimą įmonės darbo procese diegiant pažangiausius technologinius sprendimus. Šiemet bendrovė investavo beveik 100 tūkstančių eurų ir biologinio nuotekų valymo įrenginiuose pakeitė daugiau nei 20 metų tarnavusias orapūtes.

Biologinis nuotekų valymas veikia tokiu principu, kad organinius teršalus valančios bakterijos naudoja deguonį, kuris galingomis orapūtėmis nuolat pučiamas į nuotekų rezervuarus - aerotankus.

Tačiau iki šiol čia pakaitomis nepertraukiamai veikusios 4 senosios orapūtės naudojo labai daug elektros energijos.  Jei "Palangos vandenys" savo veiklai per metus iš viso sunaudoja apie 3,5 mln. kilovatvalandžių energijos, vien tik senosioms orapūtėms prireikdavo apie 12 – 15 proc. šio kiekio.  Tai yra, beveik 450 tūkst. kilovatvalandžių.

Dar praėjusiais metais, kai elektros kainos nebuvo tokios grėsmingos, bendrovėje buvo nuspręsta senąsias orapūtes pakeisti dviem naujomis, taip mažinant nuotekų valymo sąnaudas.  Praėjusių metų pabaigoje atlikusi viešųjų pirkimų procedūrą, įmonė neseniai sulaukė užsakytų ir šiemet birželį pagamintų įrenginių.

Palangos biologinio valymo įrenginiuose Būtingėje pradėtos eksploatuoti pažangiausios amerikiečių gamybos 50 kilovatų galios orapūtės TurboMAX.  Tai yra naujiena net ir Europoje, kurioje jas naudoja tik 270 įmonių.  Lietuvoje iš viešųjų geriamojo vandens tiekėjų tokias orapūtes yra įsigijusi ir naudoja vienintelė  Vilniaus vandentiekio įmonė.

Vienos TurboMAX orapūtės per valandą paduodamo oro srautas gali siekti apie 3 tūkst. kubinių metrų.  Tai du kartus daugiau, nei oro paduodavo ankstesnis įrenginys.  Naujosios orapūtės naudoja žymiai mažiau elektros energijos dėl modernių naujos kartos pastovaus magneto sinchroninių variklių su tiksliu greičio valdymu, naujais bekontakčiais „ore pakibusiais“ guoliais

Gerokai paprastesnis ir pigiau atsieinantis techninis aptarnavimas – dėl bekontakčių guolių jų nebereikia tepti alyva ir keisti tepalų.  Be to, varikliuose nereikia keisti diržų, nes jų paprasčiausiai nėra. Dėl modernių technologinių sprendimų dirbant šioms orapūtėms nebelieka įprastos vibracijos ir gerokai sumažėja variklių skleidžiamas triukšmas. O dėl betepalinės technologijos, nesusidaro pavojingos atliekos – panaudoti tepalai.

Tačiau svarbiausia, kad šioms orapūtėms prireiks dvigubai mažiau elektros energijos.

Lyginant su ankstesnėmis elektros sąnaudomis, esant dabartinei elektros kainai, kuri svyruoja apie 20 centų, bendrovė "Palangos vandenys" per metus sutaupys apie 60 tūkst. eurų, o investicija į naująsias orapūtes turėtų atsipirkti jau po pusantrų metų.

 

KONTAKTAI

UAB Palangos vandenys
Austėjos g.36, LT-00163 Palanga
Įmonės kodas: 152447391
Tel. +370 460 41221
El.paštas: ofisas@palangosvandenys.lt
a.s.  LT497180600000467883,
AB Šiaulių bankas


  Darbo laikas
 
I-IV 8.00 -17.00
V 8.00 - 14.30

  Pietų pertrauka
  12.00 - 12.30